G O M O R R A
BG LEGIS.COM
Книги и филми info@bglegis.com +359 897 802 786                                          © Copyright 2009 BGLegis.com
„Знам това. И ще го докажа!"
Това заявява Роберто Савиано - осъден на смърт от Камората.
Роден в Неапол, младият автор още на 14-годишна възраст става свидетел на убийство, а баща му е пребит, защото е спасил живота на ранено момче, набелязано от Камората за екзекуция.
Известна сред запознатите като Системата, Камората диктува правилата на висшата мода, разпределя най-големия трафик на наркотици, урежда нелегалното изхвърляне на токсични отпадъци на незаконни сметища и извършва огромни финансови измами в строителството.
Държи в смъртоносната си хватка градовете и селата в околностите на неаполското крайбрежие - в резултат областта е с най-високо ниво на убийства в Европа, а раковите заболявания в последните години отбелязват обезпокоителен скок.
В същото време годишният оборот на Камората е 30 милиарда евро.
Потресен от колосалните финансови измами и ужасите, причинени от престъпната организация, Роберто Савиано се записва в младежко сдружение за борба с Камората и през следващите 14 години целият му живот е отдаден на разобличаване дейността на мафиотските кланове от Неапол.
За да събере информация за книгата си, авторът прави и невъзможното.
Работи като строителен работник и като асистент на китайски текстилен производител - все дейности, подчинени на Камората.
Скита по „екологично чистите" полета край Неапол, където Камората заравя незаконно токсични отпадъци.
Проучва системата за намиране на работа в чужбина с камористки препоръки и лети до Великобритания. Дори влиза в ролята на сервитьор на една камористка сватба.
This website is created by BGLegis from http://www.bglegis.com
По книгата „Гомор" на Роберто Савиано режисьорът Матео Гароне направи филм, който спечели втората голяма награда на фестивала в Кан и е един от претендентите за „Оскар" за чуждоезичен филм.